Siapa sebenarnya yang mengganggu ketenteraman insan??Assalamualaikum w.b.t. Salam perjuangan buat semua sahabat yang ana kasihi sekalian. Alhamdulillah, bersyukur kita kepada NYA kerana masih lagi mengurniakan kita pelbagai nikmat terutamanya nikmat iman dan juga islam.Selawat dan salam juga dihadiahkan buat junjungan besar nabi kita Nabi Muhammad S.A.W.

Waktu yang ada ini , ana ingin berkongsi dan berbincang dengan para sahabat berkenaan satu perkara yang tidak asing lagi bagi kita.Kisah nya bermula begini, pada satu hari , ana bersembang dengan salah seorang sahabat kita dari Darul Quran berkenaan masalah manusia sekarang. Perbualan yang pada mulanya hanyalah sekadar perbualan kosong menjadi satu perbualan yang rancak setelah sahabat ana ini bertanya berkenaan masalah sosial yang nampaknya begitu meruncing sekarang.

“Akh , anta rasa siapa sebenarnya yang selalu mengganggu seksualiti manusia? Lelaki atau perempuan?” Tanya sahabat ana kepada ana.

“Emm.entahlah.  Anta rasa siapa? Bagi ana kita sebenarnya yang diganggu dan bukan perempuan yang diganggu.” Jawapan ana ringkas dan Nampak riaksi wajahnya seperti membenarkan jawapan ana.

“Yup. Betul tu sheikh. Bagi ana kita sebenarnya yang terganggu dan bukan perempuan. Lihat sahaja sekarang , perempuan di sana sini berpakaian seperti tidak berpakaian. Bertudung , tetapi terdedah sana , terdedah sini. “Jawabnya panjang.

Baiklah sahabat-sahabat sekalian,

Mari kita bincangkan bersama di mana silapnya. Ana sebenarnya menyokong 100% pendapat sahabat ana itu. Memanag tak dapat dinafikan sekarang, perempuan zaman sekarang amat jauh dari ciri-ciri seorang muslimah yang Mithali (tak semua la) Mereka semua berpakaian seperti tidak ingat dunia , tidak ingat mati dan lebih teruk lagi sehingga tidak tahu bahawa ALLAH itu melihatnya.

Dari segi saintifiknya seorang lelaki itu dicipta dengan matanya yang sangat sensitf manakala seorang perempuan itu amat sensitive terhadap sentuhan. Dan dari sini sudah jelas bahawa , seorang lelaki itu amat terseksa zahir dan batinnya apabila seorang perempuan dengan tidak malunya berpakaian yang tidak senonoh di hadapannya.Memang tidak dapat dinafikan yang lelaki itu mungkin salah juga kerana memandang perempuan tersebut. Tetapi , cuba kita terbalikkan situasi tadi. Perempuan tadi berpakaian elok dan menutup semua auratnya dengan sempurna.

Ana ingin bertanya kepada sahabat-sahabat semua? Adakah lelaki tadi akan teransang atau tidak. Mungkin ya atau tidak. Jika ya , memang hatinya ada masalah dan jika tidak , itulah sebenarnya kesan daripada tindakan perempuan tadi.

ALLAH TAALA telah berfirman di dalam Al-Quran pada Surah An-Nur ayat 30.

“Katakanlah (wahai Muhammad) kepada orang-orang lelaki yang beriman supaya mereka menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka. Yang demikian itu lebih suci bagi mereka; sesungguhnya Allah Amat Mendalam PengetahuanNya tentang apa yang mereka kerjakan.”

Seterusnya , ALLAH berfirman lagi dalam surah yang sama pada ayat 31 .

"Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya; dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka, atau bapa mereka atau bapa mertua mereka atau anak-anak mereka, atau anak-anak tiri mereka, atau saudara-saudara mereka, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang lelaki, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan, atau perempuan-perempuan Islam, atau hamba-hamba mereka, atau orang gaji dari orang-orang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan, atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan; dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka; dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, wahai orang-orang yang beriman, supaya kamu berjaya."


Mengapa mahu cantik sangat.
 Sememangnya sudah menjadi fitrah setiap manusia mahukan kecantikan dan kesempurnaan. Bak trademark iklan dalam Televisyen “ Kecantikan adalah hak milik setiap insan “. Ya. Benar. Tepat sekali. Tetapi kecantikan yang ALLAH kurniakan itu sebenarnya untuk siapa?

 Adakah untuk ditunjuk-tunjuk?
Adakah untuk dipamer-pamerkan?
 Dan adakah untuk dipertandigkan?

Ana rasa antum dan antunna semua ada jawapannya sendiri dan tidak perlu ana jelaskan.

ALLAH berfirman lagi di dalam Al-Quran pada Surah Al-Isro’.

"Dan janganlah engkau mengikut apa yang engkau tidak mempunyai pengetahuan mengenainya; sesungguhnya pendengaran dan penglihatan serta hati, semua anggota-anggota itu tetap akan ditanya tentang apa yang dilakukannya."

Jelas di atas bukan. ALLAH telah menyatakan bahawa apa yang kamu dengar , lihat dan apa jua yang ada dalam hati kamu semuanya akan ditanya kelak. Sahabat-sahabat sekalian , apa kita nak jawab andai kita tidak menjaga perkara-perkara di atas. Mungkin bukan salah kita.

Terpandang la bang, nak buat macam mana??
Ala bang, dia yang pakai macam tu. Siapa yang suruh??

Pelbagai jawapan boleh diberi , tetapi adakah di hadapan ALLAH nanti kita boleh jawab macam tu?
Cubalah jawab macam tu. Rasanya macam tak boleh sebab yang jawab nanti bukan mulut kita tetapi semua anggota kita.

FirmanNYA dalam Surah Yassin ayat 65

"Pada waktu itu Kami meteraikan mulut mereka (sejurus); dan (memberi peluang kepada) tangan-tangan mereka memberitahu Kami (kesalahan masing-masing), dan kaki mereka pula menjadi saksi tentang apa yang mereka telah usahakan."

Tetapi.

Bukan perkara ini yang mahu bangkitkan. Yang mahu ana bangkitkan di sini ialah balasan orang yang mendedahkan auratnya dan membuatkan orang lain berdosa. Itu lagi berdosa jika nak dibandingkan dengan golongan tadi. Kamu membiarkan orang lain terseksa jiwa dan hatinya dengan berpakaian yang  tidak menutup aurat. Kamu biarkan orang lain melihat aurat kamu dan kamu berbangga bila mana mereka memuji mu.

Awak ni cantik la….
Cantik la bentuk badan awak.ni boleh jadi model terkenal ni??!!
Menawan betul awak ni. Tak tidur malam saya bila tengok awak.

Maka , perempuan itu pun tersipu-sipulah malunya. ALLAH , meluatnya bila melihatnya. Gembira bila membuat dosa adalah satu penyakit hati yang cukup parah. Gembira di hati sedangkan kemurkaan dan laknat yang besar dari ALLAH padanya atas apa yang dia lakukan.


Mengapa ALLAH jadikan kamu cantik.

Rasulullah SAW telah banyak kali menegaskan di sepanjang kehidupan Baginda. Antaranya sabda Baginda yang bermaksud : 

“ Tidakkah ingin kalian aku khabarkan tentang perkara terbaik dan paling berharga yang boleh dimiliki oleh seseorang? Iaitulah, isteri yang solehah, yang cirinya adalah menggembirakankan apabila memandang kepadanya. Jika disuruh, dia mentaatinya, dan bila kamu tiada, dia memelihara ( rahsia dan hartamu ) dengan sebaiknya.” 
 ( Riwayat Abu Daud dan al Hakim )

Sahabat sahabiah sekalian, ALLAH jadikan perempuan itu untuk menenangkan hati suaminya. Kerana hakikat kecantikan perempuan itu adalah layak ditatapi dan dihayati oleh suaminya dan bukan orang lain yang bukan ajnabi. ALLAH menjadikan isteri-isteri itu sebagai penenang bagi suami-suami.

Apaabila si suami pulang ke rumah , badan terasa sungguh penat , mata pula merasa cukup-cukup letih.Tetapi apabila melihat si isteri yang cukup cantik dan sopan santun , hilang segala penatnya dan badan yang tidak tenaga tiba-tiba bersemangat.

Itulah sebenarnya kekuatan kamu wahai perempuan. Kecantikan mu bukan untuk dipertontonkan dan ditayang-tayang. Kecantikan mu adalah hak milik mutlak bakal suamimu nanti. Tetapi jika kamu sudah menjual segala kecantikan mu kepada orang awam. Dirimu seolah-olah tiada bernilai lagi. Hilang segala  maruah mu dan manis mu. Kamu sudah tiada nilai lagi walupun pada zahirnya kamu masih cantik.

Apa yang sepatutnya saya buat.

Sama seperti seorang lelaki. Kita perlu menjaga pandangan kita. Menundukkan pandangan itu akan menjaga hati kamu secara automaitk. Kerana pepatah ada mengatakan bahawa dari mata itu akan turun ke hati.

Tetapi, bagi kamu yang bergelar hawa , kasihanilah kami kaum Adam yang lemah ini. Kami diciptakan dengan naluri mata yang sangat mudah untuk teransang. Kamu sepatutnya menjaga diri kamu daripada berpakaian yang tidak senonoh. Buat apa mahu cantik-cantik andai kemurkaan ALLAH yang kamu terima. Kebencian manusia pula yang hinggap pada diri kamu. Tanpa disedari kamu sebenarnya dicaci dan dihina secara diam kerana tingkah lakumu.

Sedarlah apa yang kita lakukan semuanya akan dipersoalkan. Kehidupan ini hanya satu persinggahan dan satu hari nanti kita akan mati.

Cara mengatasi masalah ini :
  1.     Ketahuilah bahawa kita akan mati suatu hari nanti dan bertanggungjawab atas apa yang kita lakukan di dunia.
  2.   Dalamilah ilmu agama dan ketahui dan fahami hakikat sebenar mengapa ALLAH menyuruh kita menutup aurat.
  3.   Fahami dengan betul bahawa hokum menutup aurat adalah wajib ke atas setiap manusia mengikut jantinanya. 
  4.   Bersederhana dalam berpakaian dan pupuklah diri untuk bersifat tawadhuk dalam setiap perkara
Akhir kalam , ana menyeru pada semua sahabat agar bersamalah kita berubah daripada keburukan kepada kebaikan. Daripada berpakaian yang tidak menutup aurat kepada berpakaian yang kemas dan sempurna hukumnya. Keindahan islam itu dicerminkan oleh kita sebagai penganutnya. Jika kita sendiri tidak menjaga Agama kita , apa tanggapan orang lain pada agama kita.

Ana cukup-cukup optimis bahawa sahabat-sahabat semua dapat mengubah keadaan diri sahabat sekalian. Tidak perlu terburu-buru dan tergesa-gesa. Berubahlah secara sedikit-sedikit dan jangan sampai tertekan .

ALLAH itu pencita kita dan DIA tahu apa yang baik untuk kita. Dia tahu setiap perkara yang akan berlaku dan mengetehui apa yang tak elok untuk kita.

Oleh itu, marilah kita berazam untuk mengislahkan diri kearah yang lebih baik.InsyaALLAH, bila kita jaga ALLAH TAALA , ALLAH TAALA pasti dan pasti akan menjaga kita setiap masa dan ketika.

WALLAHUA’LÄM..

0 comment: